Bij problemen zoals valgus- of varus-kanteling van het hielbeen, bij platvoeten of holvoeten kunnen steunzolen helpen de voet te corrigeren. Met steunzolen kan men ook drukpunten ontlasten bij problemen zoals overbelasting van de metatarsaalkoppen, overbelasting van het tuber calcanei of syndroom van morton. Soms is het nodig om bepaalde zones van de voet te ontlasten zoals bij stressfractuur van een van de middenvoetsbeenderen of bij hielspoor.
Telkens wordt er op maat een individuele steunzool vervaardigt met de nodige voorzieningen.
De belangrijkste functies van een steunzool zijn:
- De voet ondersteunen
- De voet- en/of enkelstandsafwijkingen te corrigeren
- Het ontlasten van drukpunten
- Het verdelen van de druk
- Het bevorderen van de stabiliteit van de enkel en de voet
- Het aanvullen van kleine beenlengteverschillen
Het is van belang dat de schoenen waar de steunzolen in worden gedragen van goede kwaliteit zijn en voldoende steun geven. Hierbij stellen we onder meer volgende eisen aan de schoenen: voldoende ruimte, goede pasvorm, stevige contrefort, degelijke sluiting en een goede cambrering.
Afhankelijk van de beschikbare ruimte in de schoen en in functie van het probleem is het mogelijk om 1/2 lengte, 3/4 lengte of volledige lengte steunzolen te maken.
Sportsteunzolen worden voorzien van de nodige correcties en ontlastingen, en worden bovendien in een schokabsorberend materiaal vervaardigd. Dankzij de aangepaste materiaalkeuze weerstaan deze zolen aan een vochtige omgeving zoals bij lopen of voetballen.